Mieszkanie Moniki, Piotra i trójki ich dzieci

Apartment for a family of 5

Apartament dla dużej rodziny
Lokalizacja: Żoliborz, Warszawa
100m2, 4 pokoje (po przebudowie 5)
projekt kompleksowy z nadzorem – 2022; realizacja – 2022
📸 Ula Mróz

Inwestorzy to rodzice trójki dzieci, z których najmłodszy dotychczas zamieszkiwał razem z nimi w sypialni. Impulsem do remontu części mieszkania była chęć przekazania synowi własnego pokoju. Jednocześnie z przestrzennego salonu została wydzielona sypialnia rodziców ~12m2, jadalnia zamieniona została w wypoczynkową część dzienną, a kuchnia z wyspą zmienia swój kształt i estetykę na bardziej nowoczesną i funkcjonalną, ze stołem dla dużej rodziny na środku.

Inwestorom zależało na praktyczności i ponadczasowości rozwiązań. W kuchni zastosowany został blat kompaktowy (HPL), który umożliwił wykorzystanie łatwego w utrzymaniu czystości zlewozmywaka powieszanego. Dzięki zastosowaniu płytek 120×60 nad blatem, w całym pasie międzyszafkowym są tylko 2 fugi 😊. W podłodze zaprojektowany został estetycznie wykończony floorbox, który ułatwi ewentualne przesiadywanie z laptopem przy stole.

W projekcie istotnym elementem jest regał na książki, jaki został wykonany na wymiar i pokrył całą ścianę pomiędzy salonem a nowo powstałą sypialnią.

Podczas remontu udało się zachować istniejącą, piękną drewnianą podłogę oraz przy okazji odświeżyć pozostałe pokoje.

Projekt został opublikowany na portalach PLN Design, Architektura i Biznes oraz dobrze mieszkaj.

Apartment for a family of 5
Location: Żoliborz, Warsaw
100m2
comprehensive project with supervision, realized in 2022
📸 Ula Mróz

The investors are parents of 3 children, the youngest of whom has so far been living with them in the master bedroom. The impulse for the renovation of the part of the apartment was the desire to give the youngest son his own room. At the same time, the parents’ bedroom has been separated from the spacious living room and the dining room has been turned into a living room. The kitchen with an island changed its shape and aesthetics to a more modern and functional, with a table for a large family in the middle.

Investors wanted the architectural solutions to be practical and timeless. The kitchen has a compact worktop (HPL), which allows the use of a suspended sink that is easy to clean. Thanks to the use of 120 × 60 tiles above the countertop, there are only 2 joints in the entire inter-cabinet area. An aesthetically finished floor box has been designed in the floor, which will facilitate sitting at the table with a laptop.

An important element in the project is a bookcase, which was made according to an individual project and covered the entire wall between the living room and the newly created bedroom.

During the renovation, we managed to keep the existing, beautiful wooden floor and refresh the other rooms.