Mieszkanie Yvonne i Serhana

Yvonne and Serhan's apartment

Mid-century modern w śródmiejskiej kamienicy
Lokalizacja: Śródmieście, Warszawa
69m2, 3 pokoje z aneksem kuchennym
projekt kompleksowy z nadzorem i koordynacją – 2022, realizacja – 2022/23

Wnętrze mieszkania w powojennej, śródmiejskiej kamienicy przy ul. Elektoralnej dążę szczególnym sentymentem. Spotykając się w nim z Yvonne i Serhanem po raz pierwszy, nieruchomość nie była jeszcze ich własnością. Ja byłam oczarowana starym parkietem w jodełkę i rozglifieniami okien, oni – zdecydowani na współpracę, nie chcieli zwlekać z rozpoczęciem remontu, więc umowę na projekt podpisaliśmy wcześniej niż oni akt notarialny… Projekt zrobiłam na końcówce ciąży, na nadzory jeździłam z Ignacym-niemowlakiem, który wnoszony w wózku przez ekipę (kamienica bez windy oczywiście;)) smacznie spał nie zważając na wyburzenia ścian, doprowadzenie wentylacji do okapu, przenoszenie wodomierzy czy detale zabudowy kuchni omawiane przez mamę na budowie.

Klimat kamienicy zdecydowanie tworzą tu zastosowane sztukaterie, zachowane parapety z lastryko, odrestaurowany parkiet. Dzięki ogromnemu zaufaniu, jakim obdarzyli mnie Inwestorzy, w projekcie znalazło się kilka dopracowanych detali projektowych. Płyta grzewcza jest zlicowana na równo z blatem ze spieku kwarcowego; zabudowa kuchni ze zwykłej płyty meblowej, poprzez zastosowanie pionowych blend między modułami, to ciekawa geometryczna forma o rytmicznych podziałach.

W części nocnej i dziennej mieszkania zastosowane były inne wielkości klepek, co jest widoczne po wyburzeniu ściany między pokojami, natomiast w ogóle nie przeszkadzało to właścicielom.  Wyzwaniem projektowym było ukrycie licznych rur c.o. W łazience, powiększonej o część dawnej kuchni, rury pionowe zostały zabudowane.

Podczas prac projektowych nie obyło się bez kompromisów ze względów finansowych, które sama zresztą doradzałem Inwestorom – widoczne ze strefy dziennej i otwierane na zewnątrz drzwi do łazienki są bezprzylgowe, do pokoi już tańsze przylgowe; osprzęt elektryczny w pasie międzyszafkowym i przy szafkach nocnych to piękny Vectis, w mniej widocznych miejscach – najbardziej ekonomiczny, biały i plastikowy; zabudowa kuchni została zrobiona na wymiar przez stolarza, natomiast w sypialni i gabinecie są już ikeowskie PAXy. 

‘Mid-century modern’ in a downtown tenement house
Location: Warsaw city center
69m2
comprehensive project with supervision and coordination – 2022, realized in 2022/23

When Yvonne and Serhan and I first visited this three-room apartment in a downtown tenement house, the property was not yet owned by them. I was enchanted by the old herringbone parquet and splayed windows, they – determined to cooperate, did not want to delay the start of the renovation, so we signed the contract for the project before they signed the notarial deed.

The atmosphere of the tenement house is definitely created by the stucco, preserved terrazzo window sills and restored parquet flooring. Thanks to the enormous trust that investors placed in me, the project included several refined design details.

In the night and day parts of the apartment, different sizes of boards were used, which is visible after the wall between the rooms was demolished, but this did not bother the owners at all. The design challenge was to hide numerous central heating pipes. In the bathroom, enlarged by part of the former kitchen, vertical pipes have been built in.