gabinety psychologów

PSYCHOLOGISTS' OFFICES

Adaptacja mieszkania na poddaszu na gabinety psychoterapeutyczne
Lokalizacja: Kabaty, Ursynów, Warszawa
91m2
projekt kompleksowy z nadzorem autorskim i wykończeniem pod klucz, realizacja w trakcie

Mieszkanie pod Lasem Kabackim o powierzchni całkowitej ponad 90m2 zostało poddane całkowitej metamorfozie. Wyburzyliśmy część ścian, a projektowane i istniejące dodatkowo wygłuszyliśmy. Wydzieliliśmy 3 gabinety dla psychoterapeutów, obszerne pomieszczenie socjalne, które będzie też pełnić funkcję miejsca spotkań dla zaprzyjaźnionych psychologów, poczekalnię oraz łazienki dla pracowników i pacjentów.

Poczekalnia została podzielona na 3 strefy – tak, aby każdy z Pacjentów czuł się swobodnie oczekując na terapię u „swojego” psychologa, pod jego gabinetem. Wyzwaniem projektowym było stworzenie funkcjonalnych przestrzeni spotkań i terapii w pomieszczeniach pod skosami, w dużej części o obniżonej wysokości.

Motywem spajającym całość jest kolorowa płytka lastryko, pojawiająca się na podłodze wszystkich przestrzeni wspólnych. Odcienie zieleni, niebieskiego i złota występujące w jej „nakrapianiach” są powtórzone w meblach, płytkach ściennych, kolorach ścian i oprawach oświetleniowych. W pokojach zachowany został drewniany, oryginalny parkiet.

Adaptation of an apartment in the attic into psychotherapeutic offices
Location: Kabaty, Ursynów, Warsaw
91m2
comprehensive project with supervision and coordination (turnkey finishing), realization in progress

The apartment near the Kabacki Forest with a total area of over 90m2 has undergone a complete metamorphosis. Most of the walls were demolished, and the designed and existing ones were additionally soundproofed. We have separated 3 offices for psychotherapists, a spacious social room, which will also serve as a meeting place for psychologists, a waiting room and 2 bathrooms – for employees and for patients.

The waiting room has been divided into 3 zones – so that each patient feels comfortable waiting for the therapy at „his” psychologist, next to his office. The design challenge was to create functional meeting and therapy spaces in sloped rooms, largely with reduced height.

The motif that binds the whole space together is the colorful terrazzo tile that appears on the floor of all common spaces. The shades of green, blue and gold found in its „speckles” are repeated in furniture, wall tiles, wall colors and lighting fixtures. The original wooden parquet has been preserved in the rooms.